Hoi, ik ben Marianne, pennymeisje 2.0, hippische onderneemster en eigenaar van deze drie fantastische pony’s. Paardenwelzijn is mijn passie. Paardenliefhebbers helpen met het welzijn van hun paard is mijn droom.

“Paardenwelzijn is niet zwart- wit”

Dit is waar ik voor sta

Alles is met elkaar verbonden

Paardenwelzijn draait nooit om één ding. Het gaat juist over het totaal plaatje. Alle aspecten van het management rondom je paard hebben invloed op elkaar. Daarom geloof ik in een brede basis kennis en het verbinden van alle puzzelstukjes.

Kijken naar het natuurlijke gedrag

Paarden zijn al heel lang onder de hoede van ons mensen, daardoor zijn ze veranderd en hebben ze zich aangepast. Veel van de behoeften en van hun gedrag is echter helemaal niet zo veranderd. Ik begin dus graag bij het paard in de natuur en kijk van daaruit verder. 

Ieder paard is uniek

Elk paard is een eigen individu, net als jij en ik. Het is heel belangrijk om dat altijd in je achterhoofd te houden. Daabij is iedere situatie anders en heeft iedere paardeneigenaar zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Bij het optimaliseren van paardenwelzijn zoek je naar de beste oplossing voor dit paard, met deze eigenaar, in deze situatie. Dat maakt het juist zo uitdagend!

Bij Marianne is het “what you see is what you get”. Ze is goudeerlijk en gaat altijd tot het uiterste om het beste resultaat te krijgen. Dat merk je terug in de kwaliteit van haar producten en diensten. Marianne zal je nooit iets proberen te verkopen waar ze niet achter staat of waarvan ze denkt dat het niet bij jou en jouw paard past.

Joan Blesing

Ook ik heb soms twijfels

Al sinds ik in 2002 mijn eerste eigen pony Thornado kreeg merkte ik dat het leven als paardeneigenaar fantastisch is, maar ook nadelen heeft: Er zijn zoveel dingen waar je over moet nadenken en moet beslissen. Gelukkig leerde ik al snel dat ik niet de enige paardengek ben die worstelt met de vraag: “wat is voor mijn paard nou goed?”.

Inmiddels ben ik al jaren gelukkig met mijn eigen mini-kudde van drie, maar de vraag over hoe ik mijn pony’s nou zo gezond en gelukkig mogelijk houdt is er nog steeds.

Vaak krijg je van allerlei mensen goed bedoelde adviezen, van je instructeur, hoefsmid, stalgenootjes enzovoorts. Daarnaast is er met de komst van het internet een enorme hoeveelheid aan informatie te vinden.

Dat is natuurlijk heel fijn, maar eerlijk gezegd, soms verzuip ik een beetje in alle meningen, ervaringen, adviezen en informatie. En met mij de vele paardengekken die ik ken en spreek. Heb jij daar ook wel eens last van?

Mijn visie: Paardbewust

In 2014 ben ik begonnen met mijn bedrijf Paardbewust.

De naam Paardbewust is niet voor niets gekozen. Ik ben namelijk van mening dat dat woordje ‘bewust’ het belangrijkste is bij het houden van paarden. Of je nou een super goed sport paard hebt, of een weitje met drie shetlanders.

Zodra je bewust wordt van de behoeften van je paard kan je de beste keuzes gaan maken. En dat is precies waar ik je bij kan helpen.

Het lijkt volgens de boekjes zo gemakkelijk, een paard wil zich fysiek fit voelen en lekker op de wei, samen met vriendjes. Helaas is het in de praktijk niet zo gemakkelijk. Het is namelijk niet altijd zo zwart-wit. Ieder paard heeft wel eens een pijntje, net als wij. Of misschien is jouw pony wel erg gevoelig voor gras en is dat ‘lekker op de wei’ niet zo’n verstandige keuze.

 

Opleiding

  • 2013   Dier-, en veehouderij, HAS Hogeschool Afstudeerrichting: Paardenhouderij
  • 2013   Paard & Gedrag, Paardenkenniscentrum
  • 2013   Paard & voeding, Paardenkenniscentrum
  • 2016   Paardenwelzijnsadviseur, Freestyle Academy
  • 2021   Paardenvoeding Basiscursus, Anivado
  • 2021   Paardenvoeding Gezonde sportpaard, Anivado
  • 2021   Paardenvoeding, Voeding van het paard met onder-   of overgewicht, insulineresistentie en hoefbevangenheid, Anivado
  • 2021   Het gezonde paard, EquineStudies
  • 2021   Basiscursus sportfysiologie van het paard, Anivado icm Moxie Sport
  • 2021   Het paard in beweging, EquineStudies
  • 2022 Paardenvoeding, Voeding van het Paard met spier- en locomotieproblemen en problemen aan het maagdarmkanaal, Anivado
  • 2022   Mastery Horse Gait Analysis, EquineStudies  i.o.

“Het welzijn van een paard is een optelsom van alle losse onderdelen waar het mee te maken heeft”

Altijd heb ik gedacht dat ik later als ik groot ben, iets met paarden wilde doen. Orgineel dacht ik aan een eigen stal, vol fjordenpaarden het liefst!  Maar naarmate ik leerde dat pony knuffelen maar beperkte inkomsten oplevert ging dat plan van de baan.

Ik deed en zag veel verschillende dingen, zo werkte ik een tijdje bij een dierenarts en studeerde een paar jaar diergeneeskunde, liep stage bij IJslanderstoeterijen, mestte op verschillende bedrijven honderden stallen uit, maakte een uitstapje naar een voerfabrikant, liep een dag mee met een instructeur en werkte met dure KWPN hengsten. Maar eigenlijk was er niets bij waar ik me echt helemaal in kon vinden.

Tijdens mijn studies en stages leerde ik veel mensen kennen en merkte dat er ondanks alle verschillende visies een grote overeenkomst is bij alle paardeneigenaren: iedereen wil heel graag het beste voor zijn of haar paard. Maar iedereen leek te zoeken naar de ‘hoe dan?’ En dat zette me aan het denken.

Alle verschillende paarden, eigenaren, wensen en mogelijkheden maken paardenwelzijn tot een grote puzzel, waarbij alle stukjes invloed hebben op elkaar.

Zullen we samen aan de slag gaan met jouw welzijnspuzzel?